środa, 22 stycznia 2014

Co zrobić z białkami jajek ...czyli jak upiec makaroniki kokosowe

Na pewno wiele razy zostały Wam białka jajek, żółtka były potrzebne, do kruchych ciastek, do mięsa itd... a białka zostają. Wtedy trzeba koniecznie zrobić makaroniki kokosowe albo orzechowe.
Przepis mam nie wiem już skąd, na pewno jest w moim kuchennym segregatorze ponad 18 lat ... Ale nigdy jeszcze nie upiekłam wersji zgodnej z przepisem czyli orzechowej. Jakoś tak zawsze się składało, że piekłam wersję kokosową.


 Przy okazji mogę się Wam pochwalić prezentem jaki dostałam od przyjaciółki - dwie patery, które można fajnie zestawiać. Moja mała kolekcja z Bolesławca się powiększyła :)


Poniżej zamieszczam przepis na makaroniki, są naprawdę smaczne...
   

MAKARONIKI  KOKOSOWE
3 białka
50 g twardej gorzkiej czekolady (schłodzonej)
100 g kokosu *
4 łyżki bułki tartej
300 g cukru

papier do pieczenia

*w oryginale były tarte orzechy laskowe

Białka ubić na sztywną pianę. Powoli, stopniowo, łyżka po łyżce dodać połowę cukru. Czekoladę posiekać ostrym nożem lub zetrzeć na tarce. Ubitą pianę wymieszać z pozostałymi składnikami: resztą cukru, kokosem, bułką tartą i czekoladą. Łyżeczką do kawy kłaść na wyłożoną papierem blachę małe porcje masy (w niewielkich odstępach – nie rośnie).
Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 130 ºC, aż do wyschnięcia przez ok. 10-15min.

Smacznego:)

15 komentarzy:

  1. Przepis spadł mi jak z nieba :))) mniam! Porcelana PIĘKNA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są bardzo mniam, słodycz bezy połączona z kawałeczkami gorzkiej czekolady :)

      Usuń
  2. Uwielbiałam bezy, takie makaroniki też pewnie smakowałyby mi, ale ja teraz jajek nie jem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to faktycznie masz problem, bo jak tu zrobić bezy bez białek :(

      Usuń
  3. Wypróbuję na pewno. Chociaż białka to zostają mi chyba głównie po koglu moglu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają tak smakowicie, że chyba zaraz je zrobię, w wersji orzechowej, ale orzechowo - włoskiej, bo takie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, ale pysznie wyglądają, szczególnie tak podane, piękna kolekcja
    pozdrawiam E.B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa jeszcze zostały... nic straconego możesz podejść i spróbować :) Zapraszam

      Usuń
    2. Kłamstwo! ;( Jak przyjechałam to już ich nie było...

      Usuń
    3. Jeszcze były tylko schowane w pudełku i tylko wtajemniczeni wiedzieli gdzie to jest :)

      Usuń
  6. kochana, przepis jest świetny chętnie wypróbuję... A zawsze zostaje mi tyle białek jak piekę rogaliki... Dziękuję za przepis!!!!!!!!!! Ściskam Cię kochana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest dedykowany piekącym rogaliki i kruche ciasteczka :)

      Usuń
  7. kochana, ale świetny ten przepis, dziękuję Ci za niego. Zawsze jak robię rogaliki to zastają mi białka i nie wiem nigdy co mam z nimi zrobić, teraz już wiem.... Ściskam i buziaczki śle

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na mojej stronie, będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci choćby najkrótszego komentarza pod postem :)