Ciasteczka są kruche i nie za bardzo słodkie, dzięki czemu stanowią świetną przekąskę. Cukrem posypane są jedynie z wierzchu, samo ciasto nie jest słodkie. Nie należą jednak do dietetycznych.... z powodu dużej ilości masła.
Tak wyglądają po upieczeniu.
CIASTECZKA PIWNE 
 | 
 |
250g
masła lub  margaryny  
ok.
  1/3 szklanki piwa 
2
  szkl. mąki 
1
  jajko lub żółtko do posmarowania 
cukier
  „gruby kryształ” do posypania 
 | 
  
Przesiać mąkę na stolnicę, masło położyć na mące 
i posiekać nożem. Zagnieść ciasto, dodając powoli piwo (musi być świeżo otwarte, z dużą ilością gazu). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawać ciastka i układać je na blasze, na papierze do pieczenia, dość blisko jedne przy drugich (w trakcie pieczenia lekko rosną w górę, zmniejszając swój „obwód”). Ciastka posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem lub żółtkiem, posypać cukrem. 
Piec w temp Ok. 180ºC, aż do zrumienienia (ok.10 min). 
 | 
 
Smacznego:) 
 | 
 |
Z podanej porcji wychodzą ok. 4 blachy do pieczenia. Zachęcam do upieczenia ich, są bardzo łatwe i jak na ciasteczka dość szybkie :)
Pozdrawiam Was serdecznie w ten wietrzny, niedzielny wieczór.


baaardzo ciekawy przepis, z chęcią kiedyś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam jest naprawdę prosty :)
UsuńNie robiłam nigdy ciasteczek piwnych:) Wyglądają przepysznie i bardzo ładnie! Foremki masz kochana cudowne!
OdpowiedzUsuńściskam cię cieplutko
Lubię różne foremki do ciasteczek i kiedy tylko coś ciekawego uda mi się wypatrzeć kupuję :)
UsuńFajne kształty twoich ciasteczek. Muszę spróbować zrobić szczególnie ze względu na brak cukru w środku - takie małe oszustwo wobec dzieci wyjdzie im na zdrowie.
OdpowiedzUsuńMoje dziewczyny bardzo je lubią, bo jednak są trochę słodkie :)
UsuńA foremki szczerze mówiąc nie pamiętam gdzie i kiedy kupiłam.... mam je chyba z 10 lat.
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTakie właśnie są :) i jeszcze są szybkoznikalne :)
Usuń